Kun tärkeintä on saunominen

Näin saunan lauteiden mitoitus onnistuu

Saunan lauteiden mitoitus onnistuu, kun kaikki lauteisiin liittyvät muuttujat otetaan huomioon. Kiukaan koko, laudetasojen määrä, askelmat, kaiteet ja mahdollinen selkänoja vaikuttavat kaikki lauteiden tarvitsemaan tilaan. Liian isoja lauteita ei kannat yrittää mahduttaa pieneen saunaan, sillä muuten tila saattaa käydä ahtaaksi ja saunasta tulee epämukava. 

Ennen saunan lauteiden hankkimista kannattaakin siis mitata, miten isot lauteet saunaan saa mahtumaan ilman, että mukavuus kärsii. Kiukaan koko olisi syytä tietää ennen lauteiden tilaamista, sillä kiuas vaikuttaa ratkaisevasti lauteiden mittoihin. Kiukaan mahdolliset suojaetäisyydet täytyy myös ottaa huomioon. 

Saunan lauteet voivat näyttää paperilla ylhäältä katsottuna esimerkiksi tältä.

Saunan lauteiden mittaaminen  

Kun kiukaan koko ja sijoituspaikka on tiedossa, voidaan aloittaa lauteiden suunnittelu. Pienimmät kiukaat vievät noin 35 senttimetriä tilaa, koska pienet kiukaat ovat läpimitaltaan yleensä noin 30 senttimetriä. Kiukaan kokoon täytyy lisätä vielä mahdollinen suojaetäisyys, joten yhteensä kiuas vie helposti jo noin 60 senttimetriä tilaa. 

Jotta saunaan saataisiin mahtumaan edes pienin mahdollinen kiuas, saunassa täytyisi olla syvyyttä vähintään 130 senttimetriä. Kiukaan lisäksi tilaa vie kuitenkin myös nousupenkki, joka on noin 40 senttimetriä pitkä syvyyssuunnassa. Jos kyseessä on kahden askelman penkki, tilaa kuluu noin 60 senttimetriä. Tämän lisäksi kaide vie tilaa noin 9 cm ja mahdollinen selkänoja on paksuudeltaan noin 6 senttimetriä. 

Jokainen lisävaruste ja askelma vie siis oman tilansa. Tämän takia saunan lauteiden mittauksessa täytyy olla tarkka, sillä muuten lauteiden asennusvaiheessa tulee ongelmia. Voit käydä tutustumassa Hermanni-Lauteiden laudepoikkileikkauspiirustukseen, josta voit hahmottaa lauteiden mitat sekä saunan lauteiden rakenteen. 

Jos saunaan tulee lauteeseen upotettava kiuas, niin kiukaan suojakaide ja itse kiuas vievät jalkatilaa alimmalta lauteelta. Toisaalta silloin alalauteesta voi tehdä hieman isomman, koska kiuas voidaan sijoittaa sen sisään. 

Jos olet kiinnostunut upotettavan kiukaan hankkimisesta, niin Hermanni-Laude valmistaa lauteita upotettaville saunan kiukaille. Voit myös käydä lukemassa blogikirjoituksemme, jossa kerrotaan enemmän upotettavista kiukaista ja niiden lauteista. 

Mitta-Hermanni saunan lauteet
Oikein mitoitetussa saunassa kelpaa löylytellä ja rentoutua.

Miksi saunan lauteiden oikea mitoitus on tärkeää? 

Saunan lauteiden oikea mitoitus on tärkeää, sillä hyvä lauteiden mitoitus parantaa saunan mukavuutta ja toimivuutta. Jos lauteet ovat liian pienet, saunassa voi olla epämukava istua. Jos lauteista halutaan liian isot, mutta tilaa ei ole tarpeeksi, kiukaalle voi jäädä liian vähän tilaa. 

Kiukaalle täytyy jättää riittävästi tilaa, jotta lauteen ja kiukaan välissä olisi tarvittava suojaetäisyys. Kiuasta täytyy kuitenkin myös huoltaa, joten sen ympärille kannattaa jättää tilaa esimerkiksi puhdistusta ja kiuaskivien vaihtoa varten. 

Jos tarvitset asiantuntevaa apua saunan lauteiden kanssa, niin ole yhteydessä Hermanni-Lauteisiin. Me tiedämme kaikki niksit saunan suunnittelussa! 

Ota yhteyttä saunan lauteiden asiantuntijaan 

Haluatko jälleenmyyjäksi tai kaipaatko lisätietoja tuotteistamme?

Ota yhteyttä oheisella lomakkeella. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.  Hermanni-Talot Oy
  Nikkarinkuja 4
  13720 Parola
  myynti­@hermanni-talot.com

  Myynti
  Petri Keinänen
  0500 415 184
  petri.keinanen­@hermanni-talot.com

  Linkkejä
  Esite (pdf)
  Jälleenmyyjät
  Toimitusehdot

  Hermanni logo Luotettava kumppani AA luottokelpoisuus Menestyjät logo

  Toimitusaika 2-3 viikkoa - Hermanni-lauteet valmistetaan kotimaisena käsityönä tilausten mukaisesti

  Copyright © 2024 Hermanni-Talot Oy