Kun tärkeintä on saunominen

Saunan lauteiden pesu – Näin puhdistat lauteet 

Saunan lauteiden pesu säännöllisin väliajoin on tärkeää sekä hygienian että saunan viihtyisyyden kannalta. Puhdas sauna tarjoaa paremmat löylyt ja lisää kaiken kaikkiaan saunomiskokemuksen nautittavuutta. Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka saunan lauteiden pesu onnistuu! 

Saunan lauteiden pesu vaihe vaiheelta 

Ensin aloitetaan poistamalla lauteet paikaltaan. Saunan lauteiden rakenteet vaihtelevat, mutta monet lauteet on suunniteltu irrotettaviksi puhdistuksen helpottamiseksi. Lauteet kannattaa nostaa varoen, etteivät niiden kiinnitykset vaurioidu. Kun lauteet on saatu sivuun, päästään aloittamaan itse puhdistus. 

Lauteet ennen pesua.
Saunan lauteiden pesu aloitetaan poistamalla lauteet.
Lauteista kannattaa poistaa kaikki irtoavat osat.
Lauteet suihkutetaan ennen harjausta.

Seuraava vaihe on lauteiden kostuttaminen vedellä. Tämä pehmittää pinttyneemmän lian ja helpottaa sen irrottamista. Lauteet tulee kastella tasaisesti koko pinnan alalta. 

Nyt on aika harjata lauteet päältä sekä alapuolelta. Tässäkin käytetään harjaa, joka pääsee käsiksi jokaiseen kohtaan lauteiden alapinnassa. Harjauksen aikana tulee varmistaa, että kaikki epäpuhtaudet irtoavat.

Lauteiden pesuun käy pehmeä harja parhaiten.
Lauteet käännetään ja kastellaan toiselta puolelta.
Lauteet harjataan alapuolelta ensin ja sitten yläpuolelta.

Harjauksen jälkeen on aika huuhdella irronnut lika ja noki pois. Huuhdellessa on tärkeää käyttää riittävästi vettä, jotta kaikki irti harjattu lika valuu varmasti pois lauteiden pinnalta. Jos mahdollista, saunan lattiakaivoon kertynyt vesi ja lika kannattaa huuhdella pois, jotta sauna säilyy raikkaana pidempään. 

Lauteet harjataan päädyistä ja sivuilta, lopuksi ne huuhdellaan.

Toisena askeleena harjataan lauteiden välit huolellisesti kostealla harjalla, kun väleihin päästään käsiksi lauteiden irrottamisen ansiosta. Tässä vaiheessa on hyvä käyttää laadukasta harjaa, joka yltää ahtaisiinkin koloihin ja pystyy poistamaan pinnassa olevan lian. Harjan kannattaa olla sopivan karkea, mutta esimerkiksi metallista harjaa ei kannata ikinä käyttää. Erityistä huomiota tulee kiinnittää lauteiden liitoksiin ja rakoihin, sillä sinne kertyy usein nokea ja muita epäpuhtauksia. 

Rungot suihkutetaan ja harjataan.
Kiinteät rungot voi pestä paikallaan.
Penkki suihkutetaan käsin.
Penkin yläpuoli harjataan ensin, jonka jälkeen alapuoli ja jalat.
Penkki huuhdellaan myös päältä. Huuhtelu kannattaa hoitaa perusteellisesti.
Lopuksi saunan lauteiden kuivaus.

Viimeiseksi lauteet asetetaan takaisin paikoilleen. Lauteiden kiinnityksessä on tärkeää varmistaa, että ne ovat tukevasti paikallaan ja kaikki ruuvit ja kiinnittimet ovat kunnolla kiristettyinä. Näin varmistetaan lauteiden turvallinen käyttö seuraavan saunakerran yhteydessä. 

Saunan lauteiden kuivaus on tärkeä vaihe lauteiden pesussa. Sauna täytyy lämmittää kuumaksi.

Mitä pesuainetta saunan lauteiden pesuun kannattaa käyttää? 

Saunan lauteiden pesu onnistuu parhaiten mäntysovalla tai lauteiden puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella. Molemmat toimivat yhtä hyvin. Mäntysuopa on ympäristöystävällinen pesuaine, mutta niin ovat myös monet lauteiden pesuun valmistetut aineet. 

Saunan lauteiden pesuun valitun pesuaineen tulee olla tehokas, mutta samalla myös lempeä puulle ja saunan herkille pinnoille. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että lauteiden puhdistukseen kannattaa käyttää mieluiten mietoja, saunatiloille suunniteltuja puhdistusaineita, jotka eivät jätä haitallisia höyryjä tai vahingoita puuta. 

Säännöllinen pesu kannattaa 

Säännöllinen saunan lauteiden pesu pitää saunan hygieenisenä ja miellyttävänä käyttökokemukseltaan. Hyvin huollettu sauna palvelee käyttäjiään pitkään ja tarjoaa aina nautinnollisia löylyhetkiä. 

Hyvin huolletut ja pestyt saunan lauteet pysyvät myös pidempään kunnossa. Saunan lauteiden käyttöikä pitenee ja ne pysyvät ulkonäöltään hyvinä.

Jos olet aikeissa hankkia uudet lauteet saunaasi, voit kysyä asiasta lisää lauteiden asiantuntijalta!

Haluatko jälleenmyyjäksi tai kaipaatko lisätietoja tuotteistamme?

Ota yhteyttä oheisella lomakkeella. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.  Hermanni-Talot Oy
  Nikkarinkuja 4
  13720 Parola
  myynti­@hermanni-talot.com

  Myynti
  Petri Keinänen
  0500 415 184
  petri.keinanen­@hermanni-talot.com

  Linkkejä
  Esite (pdf)
  Jälleenmyyjät
  Toimitusehdot

  Hermanni logo Luotettava kumppani AA luottokelpoisuus Menestyjät logo

  Toimitusaika 2-3 viikkoa - Hermanni-lauteet valmistetaan kotimaisena käsityönä tilausten mukaisesti

  Copyright © 2024 Hermanni-Talot Oy