Kun tärkeintä on saunominen

Saunan huolto ja puhtaanapito – 5 nyrkkisääntöä

Saunan lauteet eivät kestä ikuisesti, sillä kuumat ja kosteat olosuhteet ovat puulle haastavat. Moni myös unohtaa huoltaa saunaa. Oikeilla toimenpiteillä lauteiden elinikää voidaan pidentää merkittävästi.

1. Mieti puhtaanapitoa jo saunan suunnitteluvaiheessa

Jos suunnittelet saunaremonttia, kannattaa uhrata muutama ajatus myös tulevalle puhtaanapidolle. Saunatrendit eivät aina välttämättä tue lauteiden huollon helppoutta, sillä erilaiset upotettavat osat ja monimutkaiset lauderatkaisut saattavat hankaloittaa puhdistusta. Jos osia pitää irrottaa työkaluilla tai sauna siivota ryömimällä ahtaissa paikoissa, säännöllinen huolto saattaa kärsiä.

Saunaa suunnitellessa kannattaa myös miettiä puumateriaalia. Kuusi ja lämpökäsitelty puu ovat hyviä laudemateriaaleja. Lehtipuut, kuten haapa, vaativat enemmän huoltotoimenpiteitä, kuten kuivausta.

2. Käsittele uudet lauteet

Uudet lauteet on hyvä käsitellä parafiiniöljyllä. Kun pinta on käsitelty, puu hylkii paremmin likaa ja vettä. Öljy kannattaa levittää sienellä tai rievulla. Käsittelyn voi tarvittaessa uusia. Kannattaa myös muistaa, että ensimmäisen käyttövuoden aikana lauteiden kannatinpuiden ruuvit tulee kiristää 1-2 kertaa, sillä puu kutistuu käytössä.

Alla kuva parafiiniöljyllä käsitellyistä lauteista.

3. Pese saunan lauteet säännöllisesti

Lauteet kannattaa pestä vähintään muutaman kerran vuodessa. Jos lauteissa on irrotettavat kannet, ne kannattaa irrottaa ja pestä pehmeällä harjalla pesuhuoneen puolella. Pese ensin lauteen alapuoli, koska lika kertyy sinne helpommin. Sen jälkeen pese lauteiden istuinpuoli.

Muista pestä myös lauteiden runko, joka on kiinnitetty saunan seinään. Jos lauteissa on epätasaisuuksia, niitä voi hioa hiekkapaperilla tai hiomasienellä. Kuivaa lauteet lämmittämällä sauna.

Voit lukea tarkemmat ohjeet saunan lauteiden pesuun Hermanni-Lauteiden blogista!

4. Käytä mietoja pesuaineita

Käytä saunaa pestessä mietoja pesuaineita. Klooria sisältäviä pesuaineita ei saa käyttää, sillä kloori höyrystyy saunassa ja on hengitettäessä myrkyllinen.
Jos käytät saunavahoja tai -maaleja, kannattaa noudattaa tarkoin valmistajan ohjeita ja levittää ainetta hyvin ohut kerros. Liian paksu kerros aiheuttaa hilseilyä ja halkeilua.

5. Kuivata lauteet hyvin

Vältä lauteiden liiallista kastumista saunottaessa ja kuivata lauteet aina saunomisen jälkeen. Sähkökiuas on hyvä jättää päälle puoleksi tunniksi saunomisen jälkeen ja puukiukaaseen kannattaa lisätä puuta, jotta lauteet kuivuvat kunnolla. Pidä ovi suljettuna ja poistoilmaventtiili auki. Lauteet voivat halkeilla, jos ne jäävät kosteiksi. Kun puu on puhdas ja kuiva, siinä eivät elä bakteerit.

Kysy lisää saunojen asiantuntijalta

Me valmistamme valmislauteita ja mittautilauslauteita, ja annamme asiakkaillemme aina tarkat huolto-ohjeet. Suosittelemme lauderatkaisuita, joita on helppo huoltaa, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa pitkään.

Kysy lisää ratkaisuistamme puhelimitse, sähköpostilla tai alla olevalla lomakkeella, neuvomme mielellämme!

Haluatko jälleenmyyjäksi tai kaipaatko lisätietoja tuotteistamme?

Ota yhteyttä oheisella lomakkeella. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.  Hermanni-Talot Oy
  Nikkarinkuja 4
  13720 Parola
  myynti­@hermanni-talot.com

  Myynti
  Petri Keinänen
  0500 415 184
  petri.keinanen­@hermanni-talot.com

  Linkkejä
  Esite (pdf)
  Jälleenmyyjät
  Toimitusehdot

  Hermanni logo Luotettava kumppani AA luottokelpoisuus Menestyjät logo

  Toimitusaika 2-3 viikkoa - Hermanni-lauteet valmistetaan kotimaisena käsityönä tilausten mukaisesti

  Copyright © 2024 Hermanni-Talot Oy